ORTOPEDSKI VLOŽKI

Ortopedski vložki po meri

Če samo pomislite, da naša stopal držijo celotno težo ko stojimo, hodimo, tečemo ali celo skačemo, potem je popolnoma jasno, da so to eden od najbolj obremenjenih delov človeškega telesa. Nič ni nenavadnega, da se zaradi tega na naših stopalih lahko pojavijo razne deformacije, ki so lahko zelo neprijetne.

Ortopedski vložki po meri imajo zato izjemno pomembno vlogo pri odpravljanju različnih težav s stopali in so oblikovani glede na vašo obutev in težave, ki jih imate s stopali. Omogočajo kakovostno podporo pri močnih ortopedskih deformacijah stopal, z njihovo pomočjo pa je mogoče korigirati tudi pozicije kolena, kolka in posledično tudi hrbtenice. Ortopedski vložki po meri so nujno potrebni, če želimo z njihovo pravilno izbiro postaviti telo v pravilno ravnovesje in s tem izboljšati biomehaniko gibanja.

Ortopedski vložki po meri pa niso pomembni le za odpravljanje težav, ampak so zelo koristen ortopedski pripomoček pri preprečevanju ali lajšanju bolečin zaradi otiščancev in drugih težav. Tovrstni vložki imajo za takšna stopala izrazito blažilen učinek.

 

Prednosti ortopedskih vložkov po meri

Ortopedski vložki po meri so izdelani izključno na podlagi specialističnega pregleda in meritev, pri čemer je izbira materialov takšna, da z njimi dosežemo največjo mero uporabnosti in udobnosti. Pri tem je pomembno tudi to, da izberemo takšne materiale, ki popolnoma ustrezajo posamezniku in se prilagajajo njegovi obutvi. S kontrolo in korekcijo ortopedskih vložkov lahko dosegamo najboljše rezultate.

 

Glede na deformacijo

Ortopedski vložki po meri imajo pomembno vlogo, in sicer da omogočajo čim boljšo podporo pri močnih ortopedskih deformacijah stopal. V to skupino vložkov uvrščamo ortopedske vložke po meri s katerimi rešujemo probleme kot so:

 

 • Valgus palca
 • Vnetja Ahilove tetive
 • Mortonov nevrinom
 • Metatarzlagija
 • Petni trn
 • Plantarni fascilitis
 • Hallux rigidus
 • Bolečine v sprednjem delu stopala
 • Supinacija ali pronacija stopal
 • Deformacija prstov
 • Otiščanci, kurje oko
 • Krajše noge

 

Vložki po odtisu

 

Ortopedski vložki po meri se lahko razlikujejo glede na trdnost vložka, učinkovitost blaženja ali stabilizacije, področno razbremenitev stopalnega loka ali zmanjšanje bolečine v stopalu. Takšni ortopedski vložki imajo posebno vgrajene elemente:

 

 • vzdolžna opora, ki podpira vzdolžni lok stopala in zmanjšuje bolečine pri ploskem stopalu;
 • prečna opora, ki podpira prečni lok in tako zmanjšuje bolečine prečnih vezi;
 • prstna opora, ki nudi oporo pri hoji in povzroča odmik palca in preprečuje rast Hallux valgusa;
 • mehka petna blazinica, ki amortizira korak in razbremeni kolke, koleno in gleženj.

 

Že sam odtis stopala nam lahko veliko pove o tipu vaših stopal. Pri tem ima pomembno vlogo stopalni lok, ki je lahko visok, nizek ali normalen in temu primerno ločimo tudi ortopedske vložke po meri:

 

 • Ortopedski vložki za visok stopalni lok

Ob visokem stopalnem loku je obremenitev stopala pretežno na peti in prednjih stopalnih kosteh. V tem primeru potrebujete ortopedske vložke s solzico za dvig prečnega stopalnega loka, stranska opora pa nadoknadi prostor iz notranje strani.

 

 • Ortopedski vložki za nizek stopalni lok

Z drugimi besedami imenujemo nizek stopalni lok tudi ploska stopala ali platfus. V tem primeru so primerni ortopedski vložki po meri, ki dvignejo notranji del stopala.

 

Posebna skupina ortopedskih vložkov so:

 

 • Ortopedski vložki za šport

 

Med športnimi aktivnostmi je vaše telo izpostavljeno večjim statičnim in dinamičnim obremenitvam kot je to običajno, zato obstaja večja verjetnost za pojav različnih težav s stopali. Ortopedski vložki po meri omogočajo enakomerno razporeditev teže telesa po celotni površini stopala in s tem zmanjšanje točkovnih pritiskov. Prav tako pa absorbirajo udarce, ki nastajajo med aktivnostjo in omogočajo, da športnik izgubi čim manj energije. Potrebno je vedeti, da se ortopedski vložki razlikujejo glede na vrsto športa.

 

 • Ortopedski vložki za diabetike

 

Diabetični bolniki zaradi narave bolezni pogosto ne čutijo pritiskov in bolečin, ki se pojavijo med hojo, zato je večja verjetnost, da se razvijejo žulji, otiščanci in druge težave. V skrajnem primeru lahko takšne težave pripeljejo celo do amputacije, zato jih je potrebno jemati skrajno resno. Najpomembnejša funkcija ortopedskih vložkov za diabetično stopalo je, da posebno oblazinjena obloga blaži udarce pri hoji in prerazporeja pritiske na takšen način, da preprečuje težave značilne za diabetes.

 

Diagnostika

 

Predno želimo ugotoviti kakšni naj bodo ortopedski vložki po meri, je potrebno opraviti natančno analizo stopal.  Z njo ugotovimo neskladnosti v obremenjevanju stopal, razporeditev teže med levo in desno nogo in kakšen je vzorec hoje. Analiza stopala je nujno potrebna, če želimo preprečiti nadaljnjo deformacijo stopal in os celotnega telesa.

Na podlagi dobljenih rezultatov natančno določimo parametre za izdelavo ortopedskih vložkov po meri in predstavimo možnosti glede konservativnega zdravljenja z ortopedskimi vložki po meri.

 

 

 

 

POVPRAŠEVANJE

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!